Gå til hovedindhold

Hvert kilo koster: Tykke kvinder tjener mindre end tynde

Af Lennart
Hvert trin ned ad BMI-skalaen giver 7000 kroner ekstra

Forskere har set på sammenhængen mellem BMI og indtjening. For kvinders vedkommende tegner der sig et klart billede:

Kvinder med lavere BMI har højere indtægt.

Se også: Forskere slår fast: Længden spiller ind på lønnen

Eller for at være mere præcis: Familieindkomsten er højere hvor kvinden er slankere.

Resultaterne bygger blandt andet på data om vægt og statur som kommer fra et stort internationalt forskningsprojekt kaldet CAESAR - det står for Civilian American and European Surface Anthropometry Resource.

Nu har man brugt 3D-scanninger af kroppe og computermodellering for at kunne analysere det store dataset, hvor selve dataene dog er knap tyve år gamle.

Når forskerne sammenholder vægt i BMI med indkomst, så tjener en gennemsnitlig familie cirka 7000 kroner mere om året for hver BMI enhed kvinden går ned ad skalaen.

Det skal ikke nødvendigvis forstås som en direkte årsagssammenhæng, så der er ikke garanti for øget familieindtægt efter slankekuren.

Hvorfor varierer familiers indtjening så med kvinders vægt?

Forskerne antager at der ligger diskrimination til grund for den observerede forskel.

Men forskerne erkender også at det er en svaghed ved undersøgelsen at den ikke også ser på individuel indkomst.

Det åbner nemlig muligheden for at familieindkomsten er højere i hjem med slanke kvinder, ikke kun fordi slanke kvinder tjener mere selv, men også fordi slanke kvinder i gennemsnit bor sammen med mænd som tjener bedre.

Og vice versa: De kraftigere kvinders mænd tjener muligvis mindre.

For at kunne adskille tingene opfordrer forskerne til at der i fremtidige undersøgelser også ses på individuel indkomst, men denne er dog ikke altid så nemt tilgængelig i store benyttede databaser som husstandsindkomsten.

Forskerne opfordrer til at man minimerer diskrimination på arbejdspladserne, men erkender at det kan være svært at komme diskrimnation på “ægteskabsmarkedet” til livs ad politisk vej:

Discrimination based on gender/physical appearance can take place both in the labor market and the marriage market. While the marriage market is beyond the reach of a public policy, as far as the labor market is concerned, the policy implications of this current work should be that (1) efforts to promote the awareness of such discrimination must occur through workplace ethics/non-discrimination training; and (2) mechanisms to minimize the invasion of bias throughout hiring and promotion processes, such as blind interviews, should be encouraged.

Der findes en lang række tidligere studier som viser en effekt af fysisk fremtoning på folks indtjening. Mange af undersøgelserne beror dog på selvindrapportering og spørgeskemaer, hvor forskerne i den her undersøgelse har set på de direkte målbare faktorer.

Læs selv undersøgelsen her:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0254785

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.