Gå til hovedindhold

Gaza Singapore

Af Jonatan (Humanice)

Et typisk talking point omkring Gaza er at de kunne have været rige. Et sådant talking point er enten enormt kynisk. Enormt uvidende. Eller begge dele.

I 2008 fortalte Israel amerikanske embedsmænd, at de ville holde Gazas økonomi “på randen af kollaps” under en blokade, fremgå r det af amerikanske diplomatiske kabler offentliggjort af en norsk avis og WikiLeaks. Disse kabler modsiger tidligere israels ke udtalelser om ikke at ramme almindelige palæstinensere unødigt.

Ifølge en Reuters-rapport ønskede Israel at holde Gazas økonomi på “lavest mulige niveau uden at skabe en humanitær krise”. På trods af blokadens humanitære omkostninger blev politikken lempet efter international kritik af et dødeligt israelsk angreb p å et tyrkisk nødhjælpsskib i maj samme år.

I det oprindelige dokument var formuleringen:

Israeli officials have confirmed to Embassy officials on multiple occasions that they intend to keep the Gazan economy functioning at the lowest level possible consistent with avoiding a humanitarian crisis

Baggrunden for blokaden var Hamas’ magtovertagelse i Gaza i 2007, hvilket førte til, at Israel strammede sin kontrol over vare rne, der blev tilladt i området, hvilket næsten lammede Gazas økonomi.

Både Gazas økonomi og fødevaresituationen i landet har i mange år været holdt på et minimalt niveau af Israel.

Organisationer
Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent