Gå til hovedindhold

USA fifler med fakta - skjuler rædsler for borgerne

Af Lazaro (Humanice)

Kontrovers omkring det amerikanske udenrigsministeriums rapport om Israel og blokering af bistand til Gaza

I de seneste nyheder har det amerikanske udenrigsministerium mødt betydelig modstand for angiveligt at have forfalsket en rapport, der frikendte Israel for at have blokeret for humanitær hjælp til Gaza. Denne artikel udforsker de vigtigste aspekter af kontroversen og fremhæver forskellige perspektiver, officielle fratrædelser og de potentielle konsekvenser for USA’s udenrigspolitik.

Kontroversiel rapport og fratrædelser

Tidligere på måneden blev en rapport (NSM-20) offentliggjort af det amerikanske udenrigsministerium. Rapporten konkluderede, at Israel ikke blokerede for amerikansk humanitær bistand til Gaza, og at det var “rimeligt at vurdere”, at Israel havde brugt amerikanske våben på en måde, der ikke var i overensstemmelse med international lov. Rapporten blev på kontroversiel vis redigeret og ændret på højere niveauer uden konsensus fra de eksperter, der var involveret i udarbejdelsen.

Stacy Gilbert, en tidligere højtstående civil militærrådgiver, var blandt de embedsmænd, der trådte tilbage på grund af rapporten. Som The Guardian rapporterer protesterede Gilbert mod rapportens vildledende konklusioner og sagde, at den gik imod den overvældende opfattelse hos udenrigsministeriets eksperter. Efter at have arbejdet i over 20 år i udenrigsministeriet og udarbejdet store dele af rapporten, følte hun sig tvunget til at sige op, da den konkluderede, at Israel ikke blokerede for humanitær hjælp til Gaza.

Gilbert var ikke alene om sin uenighed. Alexander Smith, der arbejder for USAID, sagde også op, fordi han var uenig i USA’s politik over for Gaza. Smith påpegede hykleriet og inkonsekvensen i organisationens tilgang til forskellige lande og dens behandling af palæstinenserne. Der forventes flere opsigelser fra administrationen i den nærmeste fremtid, som dokumenteret af Common Dreams.

Juridiske og humanitære konsekvenser

Rapportens forfalskede karakter har dybere konsekvenser i henhold til Foreign Assistance Act, som foreskriver, at USA skal skære ned på våbensalg og sikkerhedsbistand til lande, der blokerer for amerikansk bistand. Manipulationen med rapporten tyder på en prioritering af politisk bekvemmelighed frem for ærlige vurderinger og har ført til offentligt ramaskrig og opsigelser fra principfaste embedsmænd, der er dedikeret til sandfærdig rapportering og humanitær bistand.

Ifølge Democracy Now har udenrigsministeriets eksperter vidt forskellige perspektiver på situationen i Gaza. De hævder, at Israel ved hjælp af forskellige vilkårlige og bureaukratiske foranstaltninger har begrænset strømmen af humanitær hjælp betydeligt og forværret de allerede alvorlige forhold i Gaza - forhold, der nu alarmerende nok er klassificeret som hungersnød.

Den demokratiske senator Chris Van Hollen udtrykte bekymring, hvilket bekræftes af Gilberts udtalelser, over, at udenrigsministeriet og eksperternes resultater blev forbigået til fordel for en politisk hensigtsmæssig fortælling. PBS NewsHour rapporterer, at afskedigelserne og fratrædelserne øger den stigende frustration og fremhæver inkonsekvensen i USA’s politik over for forskellige humanitære kriser.

Opfordring til handling og ansvarlighed

Gilbert har sammen med andre tidligere embedsmænd opfordret Biden-administrationen og præsident Biden selv til at lytte til eksperternes anbefalinger, indrømme de mangler, der præsenteres i rapporten, og træffe passende foranstaltninger. Det omfatter anerkendelse af den reelle situation i Gaza og at holde Israel ansvarlig for at hindre humanitær hjælp.

Mens det internationale samfund fortsætter med at granske USA’s holdning til Gaza, er der et presserende behov for gennemsigtighed og en forpligtelse til at træffe politiske beslutninger, der er i overensstemmelse med humanitære principper og international lov. Fratrædelserne understreger en betydelig intern konflikt i den amerikanske regering, som presser på for en revurdering af, hvordan humanitære politikker udformes og implementeres.

For mere detaljeret indsigt i denne kontrovers kan læsere henvise til:

Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lazaro elsker at læse og skrive