Gå til hovedindhold

Stacy Gilbert taler ud

Af Lazaro (Humanice)

Kontroversen i udenrigsministeriet: Stacy Gilbert taler ud

I de seneste uger har en række opsigelser fra højtstående amerikanske embedsmænd skabt stor opmærksomhed om Biden-administrationens omstridte holdning til den igangværende Israel-Gaza-konflikt. Et af de centrale øjeblikke i denne kontrovers har været Stacy Gilberts opsigelse, en senior civil-militær rådgiver i udenrigsministeriets kontor for befolkning, flygtninge og migration. Gilberts afgang understreger dybt forankrede uenigheder i udenrigsministeriet om USA’s politik og humanitære hjælp i Gaza.

Den ændrede rapport og fratrædelsen

Kontroversen begyndte med udgivelsen af en NSM-20-rapport (National Security Memorandum) den 10. maj, som havde til opgave at vurdere forskellige landes overholdelse af international humanitær lov og deres facilitering af humanitær bistand. Ifølge kilder gennemgik rapporten betydelige ændringer på højere niveauer i udenrigsministeriet og kulminerede i resultater, som mange insidere, herunder Gilbert, fandt fundamentalt fejlbehæftede.

Gilberts chokerende afsløring

Stacy Gilberts afgang blev katalyseret af rapportens konklusion, som frikendte Israel for at have blokeret for humanitær hjælp til Gaza. “Udenrigsministeriet forfalskede en rapport tidligere på måneden for at frikende Israel for ansvaret for at blokere for humanitær hjælp til Gaza og tilsidesatte dermed sine egne eksperters råd,” afslørede Gilbert. Hun delte sine dybe forbehold over for rapportens konklusioner, som hun hævder gik imod den overvældende konsensus blandt udenrigsministeriets eksperter.

NSM-20-rapporten fandt, at det var ‘rimeligt at vurdere’, at Israel havde brugt amerikanske våben på en måde, der var ‘uforenelig’ med den humanitære folkeret, men at der ikke var nok konkrete beviser til at forbinde specifikke amerikansk leverede våben med overtrædelser. Endnu mere kontroversielt er det, at rapporten siger, at udenrigsministeriet ikke ‘på nuværende tidspunkt vurderer, at den israelske regering forbyder eller på anden måde begrænser transport eller levering af amerikansk humanitær bistand’ i Gaza,” forklarer hun.

Eksklusive interviews og yderligere indsigt

Gilberts historie fik en fremtrædende plads i flere store medier, hvilket gav en dybere indsigt i hendes motiver og bekymringer.

Democracy Now! Interview

I et interview med Democracy Now! beskrev Gilbert, hvordan hun blev desillusioneret over den ændrede rapport. “Stacy, velkommen til Democracy Now! Forklar din endelige beslutning om at træde tilbage,” spurgte Amy Goodman, showets vært.

Gilbert svarede: “Jeg har arbejdet med humanitære spørgsmål, flygtningekriser, de fleste flygtninge- og humanitære kriser, der involverer konflikt … specifikt i arbejdet med denne rapport blev vi i begyndelsen af februar bedt af Det Hvide Hus om at udarbejde en rapport, der vurderer forskellige lande ud fra … deres overholdelse af den humanitære folkeret … og om landene tillader humanitær bistand … Da rapporten kom ud den 10. maj sent på dagen, læste jeg den … Den sagde meget klart … at vi vurderer, at Israel ikke blokerer for humanitær bistand. Det er ikke den opfattelse, som eksperterne i udenrigsministeriet, USAID eller det humanitære samfund har.”

PBS NewsHour og Common Dreams

I et andet interview med PBS NewsHour gentog Gilbert sine frustrationer og sagde: “Dette følger efter en masse frustration over politikken, men især når man ser, hvad der sker i Gaza … Da rapporten kom ud den 10. maj, og jeg læste konklusionen, besluttede jeg, at jeg ville træde tilbage, fordi det absolut ikke var holdningen hos fageksperter i udenrigsministeriet, USAID og det humanitære samfund.”

Gilbert delte også sin prøvelse med Common Dreams og hævdede, at rapportens resultater var “åbenlyst falske”.

Reaktioner og bredere konsekvenser

Gilberts og andre embedsmænds opsigelse har udløst voldsomme reaktioner på det politiske og humanitære område. Den demokratiske senator Chris Van Hollen kommenterede: “[NSM-20-rapporten] burde have været baseret på en usminket vurdering af fakta og lovgivning … Gilberts udtalelser bekræfter yderligere bekymringerne … om, at bureauernes og eksperternes resultater … blev omgået til fordel for politisk bekvemmelighed.”

Fratrædelserne kommer midt i en forværret humanitær krise i Gaza, hvor internationale organisationer rapporterer om alvorlig fødevaremangel og hungersnød. Den israelske regering under ledelse af premierminister Benjamin Netanyahu har fortsat sin militære offensiv, hvilket yderligere komplicerer den humanitære situation.

Konklusion

Stacy Gilberts opsigelse er en vigtig indikator for den dybe splittelse og de etiske bekymringer i den amerikanske regering i forhold til Israel-Gaza-konflikten og politikken for humanitær bistand. Hendes afsløringer har bragt kompleksiteten og de moralske dilemmaer, som de politiske beslutningstagere står over for, frem i lyset og har ført til et presserende krav om en revurdering af de nuværende strategier for at sikre, at den humanitære bistand når frem til de mest trængende.

For yderligere indsigt og fulde interviews med Stacy Gilbert, besøg:

Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lazaro elsker at læse og skrive