Badehotel, konsulentfirmaer og kæmpe telt: Region Hovedstaden brænder 812.500 kroner af under Folkemødet

Skrevet af Lars Bjørknæs

Der er godt fyldt op på klassisk Bornholmer-hotel under årets Folkemødet. For endnu engang lægger Region Hovedstaden beslag på Pepita, så en stor del af regionens delegation på 47 deltagere kan bo standsmæssigt.

-Det er en bittersød følelse. For det er stadig mange mennesker, som vi desværre må afskedige, og virkeligheden er, at sundhedsvæsenet allerede er presset. Men selvfølgelig er jeg også lettet over, at det trods alt ikke er flere end 200, vi må afskedige.

Sådan lød det ifølge Region Hovedstadens hjemmeside fra Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, da hun sidste efterår fremlagde budgetforliget i Region Hovedstaden. En politisk aftale der blandt andet betød, at den socialdemokratisk ledede region måtte sige farvel til 200 medarbejdere som følge af, at den måtte igennem en større sparerunde.

Men det er dog ikke alle dele af forbruget i Region Hovedstaden, som har gennemgået væsentlige nedskæringer. Således viser aktindsigter opnået af Folkets Avis, at skatteyderne også i 2017 må finde den store pung frem, så en større delegation kan komme til Bornholm.

Ifølge de fremsendte dokumenter, lyder det samlede budget på 650.000 kroner eksklusiv moms – eller 812.500 kroner

Konsulentfirma hyret til at hjælpe under Folkemødet

En stor del af udgifterne går til det telt, som Region Hovedstaden har lejet på festivalpladsen. Samtidig spiller det også ind, at Sophie Hæstorp Andersens region sender en forventet delegation på 47 til Bornholm – inklusiv deltagelse af en lang række af de politikere, som i efteråret var med til at beslutte den store afskedigelsesrunde.

For manges vedkommende er indkvarteringen sket på badehotellet Pepita, som ligger placeret i gåafstand af festivalpladsen i Allinge. Pepita er den faste base under Folkemødet for Region Hovedstaden, hvorfra politikerne og embedsmændene blandt andet kan nyde en fantastisk udsigt ud over den nærliggende badestrand.

For at styre løjerne, har Region Hovedstaden hyret Closer Consulting ApS, som får 50.000 kroner for ulejligheden. Det selv om at Region Hovedstaden til dagligt beskæftiger 40.000 medarbejdere, hvilket blandt andet inkluderer en markant kommunikations- og presseafdeling.

Langt fra kun politik på politisk festival

Men det er dog langt fra kun politiske indtryk, som Region Hovedstadens store delegation kan tage med sig hjem fra Bornholm. For en hurtig rundtur på festivalpladsen i Alling viser, at Folkemødet efterhånden mere har udviklet sig til en messe, end et sted for politiske debatter.

Det er grunden til, at en række store firmaer har sat sig på nogle af de absolut bedste placeringer. Blandt dem med markante tilstedeværelser kan nævnes Egmont, som ad den vej promoverer en række af sine forfattere. Fredag var det Bille Augusts tur til at lægge vejen forbi det velbesøgte telt, mens der var anderledes langt mellem gæstere hos Operate, da de samtidig lige overfor holdt et foredrag om kommunikation.

En af konsekvenserne af virksomhedernes indtog er, at en række af de lokale politiske debatter er flyttet ud på scener, hvor fremmødet i bedste fald er begrænset.

Således talte Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester Iver Enevoldsen næsten for døve ører, da han blev interviewet i en sofa. Den var opstillet på det skib, som vestjyderne har fået sejlet ind specielt til Folkemødet.