Det fremstilles som en demokratifestival. Men Folkemødet er nærmere en messe, hvor politikerne agerer underholdning for deltagerne, som i meget høj grad er på arbejde eller afsted for at networke.
-Der var flere medier end mennesker, da Kurt Strand inviterede til debat om DR og public service i en liveudgave af P1-programmet Mennesker og Medier.
Sådan lød det blandt andet fra Journalisten, da Journalistforbundets fagblad anmeldte den debat, som den havde oplevet fredagen under Folkemødet. Ifølge Journalistens udsendte var der så få tilskuere uden forbindelse til programmet, at en gruppe unge tydeligvis var gået forkert, da de troppede op for at se Kurt Strand lede debatten mellem deltagelse som DRs Thomas Buch-Andersen og Radio 24syvs Jørgen Ramskov.
Danmarks Radio havde via opstillingen af et helt tv- og radio-studie sikret sig en markant placering på havnen i Allinge, hvorfra det statslige mediehus sendte en række programmer. Men problemerne med at tiltrække tilskuere til DRs debat om public service, var på mange måder retvisende for, hvem der har succes på Folkemødet – og de økonomiske ressourcer der skal investeres i, blot at sikre en fornuftig opmærksomhed fra publikum.
For tommelfingerreglen synes at være, at det langt fra er tilstrækkeligt blot at gøre brug af semikendte journalister og lignende mediepersoner. Det er i stedet, at der skal ske anvendelse af trækplastre som egentlige kendiser, som skal optræde i centralt placerede telte.
Dyrt telt, fadøl og kendisnavne opskriften på succes
Hvor dyrt bare det at sikrer sig et fremtrædende telt på Folkemødet er, viser Moderniseringsstyrelsens udgifter i 2016. Ifølge aktindsigter opnået af Folkets.dk, stod alene teltlejen Moderniseringsstyrelsen i 64.626 kroner – eller hvad der svarer til en udgift på 16.156 kroner om dagen. Inkluderet var dog lydteknikere og de tjenere, som hjalp med at gennemføre arrangementerne i teltet.
Hertil kom også fadøl i form af American Pale Ale fra Svaneke Bryghus, hvilket løb op i 2.441 kroner.
Netop uddelingen af fadøl, synes ud over brugen af kendiser at være en afgørende faktor for succes. Ikke kun blandt politiske partier som De Konservative, der under nedlukningen lørdag aften delte gratis fadøl ud til alle interesserede, men også helt eller delvist skatteyderfinansierede NGOer som Kvinfo.
Lørdag eftermiddag afholdt Kvinfo eksempelvis en paneldebat, som var programsat til at vare to timer. Men langt inden det fastsatte afslutningstidspunkt klokken 19, var arrangørerne og deres gæster gået i baren for at networke – hvilket blandt andet skete til tonerne af den musik, som socialdemokraten Mogens Heunicke havde udvalgt.
Dyr skatteyderbetalt koncert i strandbaren
Mens den tidligere minister var ved at afslutte sin tjans som gæste-dj, var der anderledes run på en noget mere traditionel musikalsk oplevelse, som blev præsenteret af en række professionshøjskoler. Det var dog ikke uddannelsen af eksempelvis socialrådgivere, der var fokus på i den såkaldte Strandbar. Det var i stedet en koncert med det legendariske 80er- og 90er-band Laid Back, der mens solen gik ned, gav klassikeren Sunshine reggae.
Koncerten tiltrak et overraskende ungt publikum, hvilket var en sjælden oplevelse på Folkemødet. Med undtagelse af mange tilrejsende skole- og højskoleelever, udgjordes den overraskende lille del af publikummet på Folkemødet som ikke var på arbejde, af det særdeles pensionsmodne publikum. Kampen for opmærksomhed på Folkemødet stod derfor i høj grad om, hvordan man fik lokket den ældre generation ind i teltene.
Det skete ofte på en måde, som ledte tankerne hen på Hjallerup Marked. Det eneste der manglede i forhold til det nordjyske krejlermarked, var opstillingen af et parishjul – hvilket formentligt kommer til næste år.
Folkets Avis' deltagelse på Folkemødet var muliggjort af en række private donationer.