Gå til hovedindhold

Trump renset: Medierne står med håret i postkassen

Af Lennart

Konklusionen fra Muellers rapport er at Trump ikke har været indblandet i russiske forsøg på at påvirke præsidentkampen i USA.

Med den konklusion burde det være på tide med noget selvransagelse i medierne. Også de danske.

Spørgsmålet er: Får vi en saglig Trump-dækning nu?

I Danmark har medierne været imod Trump fra start. Der er en tradition i Danmark for at holde med Demokraterne, fordi man har en eller anden opfattelse om at de ligger nærmere danske partier end Republikanerne. Og alt der minder om Danmark er jo godt.

Allerede der havde Trump danske medier imod sig. De holder ganske enkelt med det andet hold. Men da det viste sig at Trump ikke blot var imod Demokraterne, men også på tværs af etablissementet i sit eget parti, der var reaktionen fra pressen ikke – nå, det var da interessant. Tværtimod intensiverede det blot anti-Trump følelsen.

At Trump så ovenikøbet "bypassede" den almindelige presse ved at kommunikere direkte til folket på Twitter, det blev simpelthen for meget for pressen og det er tydeligt at der mange steder efterhånden næres et personligt fjendskab til den amerikanske præsident.

Nuvel. Mange kan ikke lide manden. Men i forhold til pressen er problemet at anti-patien imod Trump er blevet så voldsom at det tydeligvis påvirker pressens evne til at give et retvisende billede af hvad der foregår i USA.

Trump-dækningen har været præget af overfladiskhed

En stor del af dækningen af USA i pressen herhjemme som i udlandet har været meget ensidig og imod Trump-administrationen.

Og meget ofte har pressen været ekstremt fokuseret på form frem for indhold. Det er kommer så vidt at det som skulle forestille at være journalstik for eksempel har været artikler om præsidentens frisure eller omtale af størrelsen på hans hænder.

Der var også en hel serie artikler som handlede om at der var blevet pyntet anderledes op til Jul i det Hvide Hus. Den slags har fyldt rigtigt meget.

Derimod har der ikke været så meget fokus på indholdet af Trumps politik og især ikke på resultaterne af dem, som de har spillet sig ud i det amerikanske samfund.

Dækningen har været præget af spekulationer

Spekulationer over Trump og hans mulige indblanding i russiske forsøg på at påvirke udfaldet i præsidentkampen har fyldt rigtigt meget.

Den slags må også gerne fylde en del. Ingen tvivl om det. Men når det tager overhånd i en grad så optagethed af fortiden skygger for at dække nutiden og udviklingen som den løbende foregår i USA, så er balancen væk.

Spekulationer over Trumps mentale helbred og han evne til at agere forsvarligt som præsident har også fyldt alt, alt for meget. Det hænger sammen med det jeg beskrev ovenfor, nemlig pressens fokus på overflade.

Det ville være bedre at skrive lidt mere om konsekvenserne af præsidentens politik for almindelige amerikanere og så vurdere ham på dem, i stedet for hele tiden at lede efter noget skørt i et tweet han har lagt ud. 

USA-dækningen har været alt for præget af spekulationer af den slags over Trumps psykologi og alt for lidt omkring de forandringer hans politik medfører ude i virkeligheden.

Min ønskeliste til en mere interessant dækning af USA i danske medier er ganske kort

  • Mere fokus på hvordan det går USA med Trump som præsident
  • Mindre fokus på præsidenten selv, hans tweets og hans familie

Mit måske lidt naive håb er at konklusionerne fra Muellers rapport vil lede til en mere seriøs dækning af USA som nation med mindre person-fiksering på Trump.