Gå til hovedindhold

Nu igen: Facebook udrenser højrefløjs-debattører

Af Lennart
To markante stemmer er pist væk

Både den nuværende og tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet er tilsyneladende uønskede på Facebook.

I hvert fald er de væk – som ved et trylleslag.

Det er den magt Facebook har - Facebook kan afskære dig fra din følgerskare. Den samme magt har YouTube og andre platforme. Så lad være at lægge alle dine æg i en kurv.

Man kan sige at det er så som så med trykkefriheden på Facebook. Det sociale medie er enormt populært i Danmark og for mange også en foretrukken debatplatform.

Men nu kan man ikke længere debattere med Aia Fog og Lars Hedegaard. Ligesom andre hen ad vejen er blevet smidt ud af "edens have".

Men Facebook har også været under stigende politisk pres for at rydde ud i det politikerne opfatter som ekstreme debattører. Især på højrefløjen.

Storbritannien førte an med anbefalingerne i rapporten Online Harms. Mange andre lande fulgte efter. Blandt andre Frankrig med den såkaldte Avia-lov.

Og så var der Christchurch Call i kølvandet på en højreekstremists terror-aktion i New Zealand som blev streamet live netop til Facebook.

Der er kommet et enormt pres på Facebook for at forhindre at sådanne ting gentager sig. Og forskellige politikere i forskellige lande truer mere eller mindre direkte med mere regulering eller bøde hvis ikke Facebook makker ret.

Det er koblingen mellem ord og handling som er interessant.

Lars Hedegaard - som Facebook nu har udelukket fra platformen, ifølge en artikel lagt på Document i hans navn - har i øvrigt selv været offer for en terroraktion.

Og når man læser Lars Hedegaards forklaring på hvorfor han er blevet udelukket, så er der flere ting som lyder lidt mærkelige:

Baggrunden er, at Fb. var begyndt at fjerne dele af min tekst og derefter poste den, som om jeg havde skrevet den. Jeg ved ikke, om den slags overhovedet er lovligt.

Det lyder som om Facebook har redigeret i Lars Hedegaards tekster og så postet dem påny. Det har jeg ikke tidligere hørt om på den måde, men tingene ud- og afvikler sig jo hele tiden på de store sociale medier.

Det er en svær balancegang for alle parter. Som for tiden ikke rigtigt lykkes for Facebook.