Gå til hovedindhold

Så meget tog Danmarks Radio og myndighederne fejl om coronavirus

En familiefader havde mere styr på situationen

Den 3. februar udgav Danmarks Radio en række svar til borgerne fra en myndighedsperson. En overlæge på Hvidovre Hospital.

Lad os se nærmere på et af nogle af disse svar:

Chancen for at blive smittet i Danmark på nuværende tidspunkt er lille. Alt tyder på, at sygdommen heller ikke er helt så alvorligt som først frygtet. Danmark har et velfungerende sundhedsvæsen. Så der er ingen grund til at være bange.

Tjah.

de fleste af de mennesker, som smitter med ny-corona har symptomer i form af hoste og feber. smitte fra personer uden symptomer er sparsomme. om alle potentielle smittebærer skal i karantæne er en risikovurdering, som lig nu i skrivende stund er meget kontroversiel. alvorligheden af sygdommen kommer vi til at kende bedre som tiden går. lige nu tyder det på, at infektionen alt overvejende er fredelig

Njah.

coronavirus smitter ved tæt kontakt og ikke ved almindelig omgang i gadelivet

Disse svar gav DR og mynidghederne til borgerne.

Der tog de vist i den grad fejl. Og nu må danskerne ikke længere mødes i større grupper i netop gadelivet. Og i mange lande må man slet ikke mødes - ikke engang to personer - i gadelivet.

Svaret var i øvrigt hånende overfor en fader som var betydeligt mere på forkant med udviklingen i forhold til corona-epidemien end både Danmarks Radio og overlægen var her.

Noget jeg allerede dengang bemærkede. Se her:

Hvordan kan det være tåbeligt at forberede sig på en fare, DR?

Og her

Kære overlæge, en faders beskytter-trang er ikke tåbelig

I det hele taget er det tankevækkende med hvor stor selvsikkerhed myndighedspersonen dengang udtalte sig om noget, som Danmark ikke havde erfaring med.

Denne skråsikkerhed er tankevækkede.

Og meget, meget nedtonende som om der ikke rigtigt var noget at bekymre sig om.

Denne nedtoning fra myndigheder og mediers side forsinkede de rette tiltag.

Og Danmarks Radios rolle i ukritisk at viderekolportere denne nedtonende og ukorrekte tilgang til problemet som det udviklede sig dengang, er også værd at se nærmere på.

Der er en helt særlig symbiose mellem DR og myndigheder her i landet. De er ofte helt smeltet sammen.

DR's artikel er her:

https://www.dr.dk/engagement/taet-paa/spoerg-eksperten-coronavirus-hvad-betyder-hjemmekarantaene

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.