Folkets Avis

Folkets Avis er Danmarks første, bedste og muligvis eneste ægte systemkritiske medie – Folkets Avis var den første udgivelse på FOLKETS

Ulandsbistand gik til kinesisk pakkeudbringnings-projekt - nu er dansk boghandlerkæde gået konkurs

Vi kan ikke blive ved med at lade os køre over for egne penge
Skrevet af Lennart Kiil

For et par år siden kunne Information afsløre at Alibaba, en gigantisk webshop stiftet af den hovedrige kineser Jack Ma, havde fået fingrene i danske bistandsmillioner.

Pengene skulle gå til et såkaldt "grønt" pakkeudbringnings-projekt.

Det med pakkeudbringning var nu nok blevet en realitet uden at danskerne havde behøvet at poste deres surt tjente penge i projektet.

Det er klart at de gammeldags boghandlere har det svært. Det er klart at det havde de allerede længe inden corona ramte.

Det er klart at Amazon og andre pakkebaserede internetbutikker såsom Alibaba kommer til at fylde mere – og de gammeldags boghandlere til at fylde mindre.

Det er også muligt at Arnold Busck før eller siden var gået konkurs uden at coronavirus havde ramt Danmark og lukket store dele af det almindelige næringsliv ned.

Det er bare ekstra tragisk og en slags skæbnens ironi at

  1. dansk udviklingsbistand først gik til en kinesisk giga-webshop baseret på pakkeudbringning, og

  2. nu har en giga-pandemi med udspring i Kina så været med til at give en gammeldags dansk boghandler med fysiske butikker dødsstødet

Det er på tide at gå al form for såkaldt udviklingsbistand igennem med tættekam.

Danske skattekroner skal ikke gå til projekter som favoriserer pakkeudbringning, webshop-giganter eller andre globale eller udenlandske projekter på bekostning af danskernes eget lokale handelsliv.

Det må ikke ske igen.

Vi kan ikke lade os køre over for egne penge. Det er for dumt.