Gå til hovedindhold

I Putins Rusland er civilsamfundet udslettet - EU er så småt på vej i samme retning

Rygterne lyder at man nu ikke længere i Rusland må stille sig op på torvet med et tomt skilt.

For det tomme skilt uden ord kunne jo være en form for protest imod Putin.

I 1984 er George Orwell inde på det med totalitære regimers behov for at kontrollere alle udtryk. Magthaverne vil rense sproget for tvetydighed så ingen kun udtrykke noget som ikke entydigt kan opfanges og dermed nedlukkes.

Der er ingen plads til hverken tolkninger eller humor i totalitære samfund.

EU har tilbøjeligheder i samme retning. I 2008 var Europa-Parlamentet en af de første internationale organisationer til at indføre såkaldt "kønsneutral/kønsretfærdig/ikke-sexistisk sprogbrug".

Man opfordrede sågar til at undgå ordet "mand". Denne form for sprogpoliti finder vi altså også på hjemmebanen, omend heldigvis i en noget mindre hårdhændet udgave.

EU i ny vejledning: Undgå ordet 'mand' | Folkets Avis

EU's liste over acceptable ord

Putin truer også med at nationalisere selskaber i Rusland. Virksomhederne i landet er allerede filtret ind i det politiske system.

EU ønsker også at tilsidesætte selskabernes egne demokratiske organer - omend mindre radikalt.

Selskaber skal efter EU's ønsker ikke længere selv have lov at bestemme bestyrelsernes sammensætning. Den skal lovfæstes ovenfra af politikere og bureaukrater som intet har med virksomheden at gøre.

Det er også en måde at fjerne civilitet på.

Selvfølgelig er situationen i Rusland 10 folde værre. Det er slet ikke pointen her.

Pointen er derimod at vi skal huske ikke at tage ting for givet. Vi skal huske ikke kun at pege fingre ad andre, men også tage vores egen temperatur.

Der er skam masser af kræfter i EU som er "illiberale" på forskellig vis. Der er masser af kræfter i EU's politiske system som hverken anerkender selskabers eller familiers suverænitet.

Og der er masser af kræfter som i den grad arbejder på at reducere det civile spillerum og undergrave den personlige frihed til fordel for et system hvor næsten alt er bestemt ovenfra og ned.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.