Gå til hovedindhold

Myter om UNRWA

Af Lazaro (Humanice)

Myte nr. 1: “UNRWA er kun for palæstinensere. Hvad med jødiske flygtninge?”

Faktisk blev UNRWA oprettet i 1949 af FN’s Generalforsamling, og Israel var en af de lande, der stemte for. Det første par år efter oprettelsen ydede UNRWA også hjælp til jødiske flygtninge fra konflikten, indtil Israel i 1952 valgte selv at overtage denne opgave. I 1967, da Israel besatte Vestbredden og Gaza, insisterede de på, at UNRWA skulle fortsætte med at tage sig af den lokale palæstinensiske befolkning.

Myte nr. 2: “Man har ikke brug for UNRWA, UNHCR kunne tage sig af palæstinensiske flygtninge.”

UNRWA blev specifikt etableret til at håndtere 1948-flygtningene fra Palæstina, og UNHCR blev oprettet året efter med et andet mandat. UNHCR yder ikke direkte tjenester som UNRWA gør, og flygtningekonventionen var eksplicit i at udelukke dem, der allerede modtog støtte fra andre FN-agenturer.

Myte nr. 3: “UNRWA’s undervisningsmateriale lærer anti-semitisme til palæstinensiske børn.”

En rapport fra det amerikanske State Department fandt, at 97% af lærebøgerne ikke indeholder anti-semitiske eller anti-israel skævheder.

Myte nr. 4: “UNRWA samarbejder med Hamas i Gaza.”

Hamas har faktisk udvist fjendskab mod UNRWA, og har ofte været i konflikt med organisationen om levering af sociale ydelser i Gaza.

Myte nr. 5: “UNRWA-ansatte deltog i Hamas-angreb på Israel.”

Denne anklage mangler konkret bevis, og en intern undersøgelse indikerer endda, at nogle UNRWA-ansatte er blevet tortureret til at komme med falske anklager mod organisationen. Se: UNRWA: Israel forsøgte at tvinge falske tilståelser ud af hjælpearbejdere

Sektion

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lazaro elsker at læse og skrive