Gå til hovedindhold

Systemet spørger far: Hvordan gik din graviditet?

Af Lennart

I forbindelse med børn stiller systemet mange spørgsmål.

Og det er vel for så vidt naturligt nok.

Men der må også være en grænse. Der må også være nogen der maner lidt til eftertanke.

Er det alt sammen virkelig nødvendigt?

At elektronik i dag har gjort det nemt og billigt at stille mange spørgsmål til mange mennesker, betyder ikke at man ikke skal tænke sig lidt om eller begrænse sig i sin spørgeiver.

Eksemplet herover, hvor en far spørges til sin graviditet, er morsomt.

Dels det bizarre og absurde. Men også fordi vi jo godt ved at systemet udmærket er klar over at der er tale om en mand, der udfylder skemaet.

Alligevel lægger man ud med et spørgsmål om graviditet og fødsel. Ikke just noget der styrker ens tiltro til resten af undersøgelsens seriøsitet.

Der var skam også et par relevante spørgsmål i skemaet, men det var også flere irrelevante.

Jeg håber vi kan få sat lidt fokus på det her med de mange spørgeskemaer som forældre skal udfylde på deres børns vegne.

Det kan nemt tage overhånd.

Og nogle gange har man lidt på fornemmelsen at der sidder nogle smarte konsulenter eller private virksomheder og tjener kasser på de her ting.

En anden ting er så det overlap der er fra gang til gang, hvor man reelt giver samme oplysninger igen og igen - til samme system.

Det er spild af alles tid. Og det er et alvorligt problem at der ikke sættes spørgsmålstegn ved de spørgsmål systemet stiller borgerne og hvordan informationerne bruges nu og i fremtiden.

Læs også: Det nyfigne system


 

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.