Gå til hovedindhold

Besparelser er ingen undskyldning for at sende 12 mia i armene på svindlere

Af Lennart

I disse dage skabes igen den falske fortælling i pressen at det var besparelser som var skyld i at SKAT sendte mere end 12 mia kroner lige i armene på internationale svindlere.

Dette falske narrativ - for nu at bruge et fint ord - blev også udbredt da skandalen først kom frem. Og nu udbredes det altså igen i forbindelse med at det er kommet frem at der også har været svindel i andre lande.

Men det er et idiotisk narrativ.

At en organisation eller virksomhed skal spare er ingen undskyldning for at lave graverende fejl af det her omfang.

Skulle en mor så undskylde at hun sendte sit barn i skole uden sko med at hun havde måttet spare i budgettet for tøj på grund af hårde tider?

Skulle en privat tandlæge så for eksempel undskylde alvorlige fejlbehandlinger med at det var hårde tider økonomisk og man måtte skære lidt ned på det ene eller det andet.

Eller skulle private virksomheder undskylde at de ikke levede op til forskellige miljøkrav fordi de var ramt af nødvendige besparelser?

Nej vel?

Hvis offentlige virksomheder aldrig må spare fordi det så kan ske at de lever fejl. Så vil man aldrig kunne spare noget sted.

SKAT kunne sågar med vilje begynde at lave graverende fejl og så kunne den dumme del af pressen begynde at sige: "Se hvad der skete - det er politikernes skyld fordi de gennemførte nogle besparelser".

Det er jo for dumt.

Langt de fleste mennesker og virksomheder kommer i situationer hvor det er nødvendigt at spare. Men det er ikke en undskyldning for ikke at opfylde sine fundamentale opgaver.

I øvrigt er hele argumentationen om at det var besparelser som førte til de store fejl kontrafaktuel. Det var nok sket alligevel.

For det er jo sket i masser af andre lande hvor skattemyndigheder ikke var udsat for de besparelser som danske medier nu mener er skyld i hele miseren.

Men nu er der altså en del som er så dumme - for at sige det rent ud - at de vil give SKAT flere penge fordi SKAT har begået graverende fejl.

I stedet for at gribe fat om nældens rod som er at skattesystem så kompliceret og bureaukratisk at der aldrig vil kunne skabes overblik og undgås fejl uanset hvor mange ekstra milliarder man poster i det fallerede bras.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.