Gå til hovedindhold

Er Nick Hækkerup PETs nikkedukke?

Vil give politiet mulighed for at bruge loggede oplysninger "i videst mulig omfang"

Det er klart at PET, og politiet i det hele taget, ønsker de bedst mulige rammer for efterforskning. Og dermed også den lettest mulige adgang til så mangfoldige og omfattende data som muligt.

Højt på PETs ønskeliste har længe været mere registrering, og i den forbindelse har de såkaldte anonyme taletidskort været en tårn i øjet.

Nu vil Nick Hækkerup så forbyde netop de anonyme taletidskort. Eller mere præcist - de uregistrerede taletidskort.

Se også: Nick Hækkerup vil forbyde “uregistrerede” taletidskort | Folkets Avis

At PET er glad for den beslutning er nærmest selvklart.

Det som kan undre mere, er at en politiker går med på den. For hvad er egentligt Nick Hækkerups rolle? Er han del af det demokratiske system - af folkestyret?

Eller er han nikkedukke for Politiet?

Selvfølgelig skal Nick Hækkerup forsøge at balancere retssikkerhed, frihed og politiets muligheder for effektiv efterforskning.

Det bekymrende er bare at Nick Hækkerup enten ikke kan eller ikke vil forstå at det netop handler om en afvejning. En balance.

Han tror øjensynligt at han kan få det hele

Med overvågning stiger friheden

sagde han.

Læs også: Nick Hækkerup: Med overvågning stiger friheden | Folkets Avis

Men sådan er virkeligheden ikke.

Når Nick Hækkerup forbyder taletidskort for at øge politiets muligheder for effektiv overvågning og efterforskning, så indskrænker han ved samme lejlighed borgernes frie valg i forhold til hvordan de vil bruge deres mobiltelefon.

Nick Hækkerups forfejlede tankegang om at man kan få det hele, er farlig for friheden i Danmark. Og den gør ham til et relativt nemt “offer” for særinteresser.

Således sagde han i forbindelse med præsentationen af det nye lovforslag om at forbyde anonyme taletidskort:

Lige nu bliver vi bare nødt til at sikre, at politiet får mulighed for at benytte loggede oplysninger i videst mulig omfang.

Det lyder nærmest som om han ikke har noget valg.

Det er rigtigt at borgerne i almindelighed også har en interesse i effektiv bekæmpelse af kriminalitet. Men ikke for enhver pris.

Og det er heller ikke givet at den mest effektive vej til et mere fredeligt og trygt samfund på længere sigt går hen over øget overvågning og flere beføjelser til den udøvende magt.

Det er i hvert fald ikke vejen til mere frihed.

Og man kan godt blive lidt i tvivl om hvorvidt Nick Hækkerup overhovedet for alvor er opmærksom på det problem eller kerer sig om det.

Læs også:

Nick Hækkerups falske frihed | Folkets Avis

Velkommen til dit nye liv i Mettes myretue | Folkets Avis

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.