Gå til hovedindhold

Et opgør i eliten: #metoo som magtmiddel

Af Lennart

Nogle gange ynder de ukritiske tilhængere af #metoo at hævde at metoo ikke handler om køn, men at det handler om magt.

Det er heller ikke forkert. #metoo handler meget ofte om magt. På flere måder.

At mange mænd både i dag og op gennem historien har brugt og misbrugt deres magt i forhold til at skaffe sig adgang til - ofte yngre - repræsentanter for det modsatte køn, er selvindlysende.

Derfor er de fleste historier som kommer frem, også sande. Selvom det måske ikke lige altid er alle nuancer og synsvikler som kommer med.

Så metoo er delvist de individuelle oplevelser som bliver trukket frem af gemmerne og delt via sociale og traditionelle medier.

Men metoo er meget mere end det.

I biologisk forstand er mænds seksuelle præferencer ikke ligeligt fordelt på kvinder - de er fokuseret imod kvinder i 20'erne. Også selvom manden måske selv er noget ældre. Unge kvinder er en knap "ressource" i forhold til efterspørgslen.

Nogle mænd bruger så deres magt til at vælge kvinder efter deres præferencer - længe efter de selv er vokset ud af alderskategorien. Den tendens skaber alle mulige problemer som man bestemt skal tage alvorligt.

Allerede der handler metoo om køn på et basalt plan.

Men metoo handler også om køn på en anden måde:

For hvis det alene handlede om at gå efter dem som misbrugte deres magt, så ville TV2 ikke stadig have sin administerende direktør - som direkte opfordrede medarbejderne til ting som går ind under #metoo.

Men foreløbig slipper hun. Fordi hun er kvinde.

Så på den måde handler metoo pludselig ikke så meget om magt, som hun har rigeligt af. Men om køn!

Hvor en mand ville falde, kan TV2's direktør blive stående takket været at hun er født med det rigtige køn. Ikke takket være forbilledlig adfærd.

Se også her:

Tager TV2-chef ansvar som Dyrby - eller slipper hun i kraft af sit køn? | Folkets Avis

Kvinder som misbruger deres magt og "enabler" eller faciliterer #metoo, de får også en omgang i mediemøllen. For medierne er metoo altid masser af kliks og dermed kroner i kassen.

Men konsekvenserne udebliver. Disse kvinder får lov at beholde deres lederposter. I modsætning til mændene.

Det er altså foreløbig mest for mændene at deres uacceptable adfærd rent faktisk får konsekvenser i form af opsigelser, fyringer, hjemsendelser og videre i den dur.

Selvom metoo'erne hævder at det ikke handler om køn eller sex, men om magt og kultur!

På et tidspunkt skrev jeg

Dermed går #metoo ikke efter magten som sådan, men delegitimerer specifik mandlig magt. Altså mandlig autoritet inden for en organisation. Ikke kvindelig.

Samtidig med et Linde og hendes metoo-medløbere delegitimerer mandlig magt, så efterspørger Linde “voksne” som kan tage ansvar.

Sofie Linde om magtfulde mediemænd: "pisse ulækre" | Folkets Avis

Foreløbig har jeg fået ret.

Og at metoo i sig selv også kan anskues som et magtmiddel, skal man vist være meget enøjet i sit syn på sagen for at benægte.

Det er simpelthen blevet en "liability" for en organisation eller en virksomhed at have en mand i front.

For hvornår kommer der en sag som sætter den mand, og dermed også organisationen og virksomheden, i et dårligt lys?

På den baggrund virker det mindre risikabelt at vælge en kvinde som leder. Hun er mere driftsikker på den lange bane for hun bliver ikke krævet fyret ved fejl som mændene gør.

Med andre ord kan en virksomhed bestemme mere selv hvis virksomheden har en kvindelig leder, hvorimod en virksomhed eller et politisk parti eller en anden organisation med en mandlig leder hele tiden er i fare for en shitstorm og fyringskrav fra de indskrænkede trolde på twitter.

Sandsynligheden for en metoo-sag som får konsekvenser, og påtvinger et ledelsesskift, er bare noget mindre med en kvinde i front.

Derfor handler metoo også om et vagtskifte. Om et opgør i eliten.

En magtforskydning væk fra mænd.

For mænds magt er med metoo blevet illegitim.

Så bliver der plads til kvinderne som foreløbig er hævede over den mistro som er rettet mod mænd som ledere i den her tid med metoo.

Om dette så er en "feature" eller en "bug" ved metoo, det kommer nok lidt an på hvem man spørger og hvor ærligt de svarer.

Mediemøllen

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.