Gå til hovedindhold

Jordan Peterson

Jordan Peterson er en canadisk professor i psykologi med en usædvanlig formidlingsevne og et skarpt blik for problemer i samtiden.

Han er med i 300 videoer på Youtube, har mere end en halv million subscribers eller følgere, og mere end 30 millioner visninger. Han er født i 1962 i Alberta i Canada som den ældste af tre børn, og allerede da han var 13, læste han George Orwell og Ayn Rand blandt mange andre.

Jordan Bernt Peterson er helt præcis klinisk psykolog, kulturkritiker og professor i psykologi ved University of Toronto. Hans hovedområder er psykologi af religiøs og ideologisk tro og vurdering og forbedring af personlighed og ydeevne.

Han opnåede en grad i statsvidenskab i 1982 og en grad i psykologi i 1984, både fra Alberta Universitet og hans Ph.D. i klinisk psykologi fra McGill University i 1991. Han blev hos McGill som postdoktor i to år før han flyttede til Massachusetts, hvor han arbejdede som assistent og  lektor i psykologiafdelingen ved Harvard University. I 1997 flyttede han til University of Toronto og blev professor.

Dr. Jordan B Peterson har arbejdet som opvasker, bartender, biavler, krydsfinerfabrikant og jernbanearbejder. Han har  hjulpet sine kliniske klienter til at håndtere depression, tvangssyndromer, angst og skizofreni og meget andet. Selv er han i perioder ramt af depressioner, hvilket han ikke lægger skjul på.

Han har fløjet  i et kulfiber-stuntfly og lavet et 'hammerheadroll', som er en manøvre hvor man med høj fart flyver lodret op til flyet staller, hvorefter man drejer til en af siderne og får bæreevne på vingerne igen. Han har også sejlet i en mahognybåd omkring Alcatraz Island - det var dog nok ikke farligt, udforsket et meteoritkrater i Arizona.

Med sine studerende og kolleger har Dr. Peterson udgivet mere end hundrede videnskabelige artikler, der omdanner den moderne forståelse af personlighed og revolutioneret religionens psykologi med sin nu klassiske bog, Maps of Meaning: The Beliefing Architecture. Som professor i Harvard blev han nomineret til den prestigefyldte Levinson-undervisningspris.

Læs vores artikler og se vores videoindslag med manden her.