Gå til hovedindhold

Her forsvinder 45 milliarder kroner sporløst – og de ansatte går tidligt på weekend

Af Lars
EU's antisvindel-enhed virker ikke voldsomt optaget af at løse problemet

Lars Bjørknæs har besøgt OLAF, EU's antisvindel-enhed i Bruxelles. Læs hans beretning her.

Det er fredag formiddag ved 11-tiden i slutningen af maj. Folkets Avis er taget til den centrale del af Bruxelles, for at opsøge nogle af de embedsmænd, der arbejder med at finde frem til mange af de penge, som hvert år noget nær sporløst forsvinder ud af EU's system.

Og for blandt andet at spørge ind til, hvorvidt de gør deres arbejde godt nok, når nu systemet fremstår hullet som en si.

For det er bestemt ikke småpenge, vi taler om. Opgørelser udarbejdet af EU-systemet selv viser nemlig, at der hvert eneste år er 45 milliarder kroner, der ikke kan redegøre for.

Eksempelvis i forhold til projekter, hvor store beløb enten slet ikke bliver brugt til det oprindelige formål, eller hvor pengene slet og ret forsvinder sporløst. Blandt andet til den italienske mafia, som i de seneste årtier har opbygget egentlige enheder, hvis fokus er at få så mange penge ud af EU-systemet som overhovedet muligt.

Til at bekæmpe de forskellige typer af misbrug og korruption, har man fra EU's side oprettet OLAF. En forkortelse der på fransk angiver European Anti-Fraud Office, og som har til huse i den centrale del af EU-kvarteret i Bruxelles.

Sekretær: Efterforskerne er gået på tidlig weekend

Her forsøgte Folkets Avis i slutningen af maj at aflægge de efterforskere et besøg, som eksempelvis skal følge op på svindelsager fra Italien. Men fredagene er tilsyneladende ikke et godt tidspunkt, hvis man vil aflægge EU's svindelenhed besøg.

For de eneste synlige medarbejdere der var til stede denne dag før frokost, var et par receptionister og en håndfuld vagter. Vagter der venligt men meget bestemt fortalte, at det ikke var muligt at fotografere hverken ansatte eller sågar OLAFs indgangsparti inde fra.

Meget større imødekommenhed var der heller ikke fra receptionisterne som kunne fortælle, at størstedelen af de ansatte denne fredag var gået på weekend – selv om klokken endnu ikke havde passeret frokosttid. I stedet henviste man fra receptionens side til OLAFs presseafdeling, der ikke er vendt tilbage på Folkets Avis' henvendelser.

På Folkets Avis er vi dog langt fra de første, som har bemærket en noget træg arbejdsgang hos OLAF. Således udsendte EU's revisorer i vinters en skarp kritik af OLAF, som man beskyldte for ikke at levere det efterspurgte – og højt betalte - arbejde.

Man må dog ikke håbe, at revisorernes rapport blev sendt til OLAF om fredagen, hvor man tilsyneladende fast går meget tidligt på weekend.

Hos EU har de så store problemer med at holde styr på skatteydernes penge, at der hvert år forsvinder milliarder af kroner. Samtidig virker EU's antisvindelenhed ikke til at være én, der er voldsomt optaget af at finde pengene.

Lars Bjørknæs er en erfaren graverjournalist som gennem årene har afsløret mange sager om frås og magtmisbrug i det offentlige system