Gå til hovedindhold

Mette F beskyldte dem for "snyd og svindel" – men hvordan kom hun lige selv til magten?

Fusk, snyd og svindel - ord som disse hæftede Mette Frederiksen inden valget på dygtige danskere

Mette Frederiksen kom til magten ved at love ting hun ikke kunne holde.

Og da hun først havde magten, så øgede hun antallet af såkaldt særlige rådgivere til sig selv, selvom Socialdemokratiet havde sagt de ville reducere det offentliges forbrug af konsulenter.

Hendes parti lempede også på udlændingepolitikken selvom løftet var at det ville ikke komme til at ske.

Og hvad blev er egentligt af hendes dårlige ide om differentieret folkepension? En ide som sikkert gav hende sejren, men som var et stor bluf-nummer.

Eller "snyd og svindel" for at bruge Mettes egne ord.

For lad os se på de ord som Mette Frederiksen brugte overfor Politiken (betalingsmur) i forbindelse med at hun planlagde formueskatten i efteråret 2018:

Jeg tror, der er mange mennesker, som sidder med en fornemmelse af, at der er nogen, der stikker af fra resten. Enten gør de det decideret ulovligt med spekulation og fusk, eller også gør de det, fordi de er blevet begunstiget af en mindre beskatning på deres formuer og på afkastet af deres formuer

og videre

uligheden er steget især i toppen, og vi ser problemer med grådighed, snyd og svindel

Hvordan uligheden skulle kunne være steget et sted uden at være steget et andet, det er den form for logak vi hører fra politikere, men uanset hvad så er det kontroversielt om uligheden virkelig er steget i særlig betydelig grad.

Mon ikke Danmark fortsat er et af verdens mere lige lande?

Partierne på venstrefløjen vil gerne have en formueskat i Danmark. Og en af måderne man forsøger at skabe opbakning til nok en skat på - i et land hvor vi har så rigeligt af dem - er ved at mistænkeliggøre den gruppe som skatten rettes imod.

Mette Frederiksen var med til at tegne et billede af velhavende mennesker som nogen der nok fuskede, snød og svindlede.

Men er der nogen evidens for at lave den generalisering?

Jeg tror der er større evidens for at politikere snyder og bedrager for at komme til magten. Det er næsten en del af spillet der.

Og derfor overlades det da også for tiden til støttepartierne at komme med de perfide angreb på "de rige".

For hvis Socialdemokraterne og Mette Frederiksen gjorde det selv, som da de var i opposition, så ville de risikere at minder folk om deres eget nylige vælgerbedrag.

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.