Mød Britta Nielsen - erfaren projektmager i det offentlige bureaukrati

Måske skal hun ansættes i SKAT næste gang?

Skrevet af Lennart Kiil

De forskellige medier rapporterer lystigt fra sagen hvor Anna Britta Troelsgaard Nielsen, i folkemunde bare Britta, i dag afhøres i sagen om svindel for over 100 mio kroner.

De mange penge overførte Britta løbende fra Socialstyrelsens omfattende tilskudssystem. Til sig selv.

Mange af tilskuddene var så tåbelige at ingen havde overblik over dem. Lige såvel som vi har en jungle af love og regler, har vi en jungle at tåbelige tilskud og åndssvage afgifter her i landet.

Men det handler ikke kun om Britta.

Systemet er så komplekst at ingen længere kan overskue det. Heller ikke den hær af bureaukrater som er ansat til at administrere det.

Det, man skal forstå her, det er at svindlere og bureaukrater har en fælles interesse:

Et kompliceret system som ingen kan overskue.

Det giver endeløse arbejdspladser til ikke-produktive administrative medarbejdere, og det giver masser af muligheder for svindlere som vil have snablen i kassen med skatteydermidler.

Vi så det i de alvorligere sager med SKAT. Hvor der blev svindlet for mange milliarder. Og vi ser det her med Britta på en lidt mindre skala. Men det bagvedliggende problem er det samme.

Det handler om kompleksitet. Om uoverskuelighed. Og den ligegyldighed som følger med.

Det handler også om projektmageri. Noget Anna Britta Troelsgaard Nielsen til fulde forstår.

Gennem årene oprettede hun fup-projekter. Ingen kunne skelne disse fra de "reelle" projekter som politikerne laver. Og ingen kunne overskue bureaukraternes system.

Det handler ikke om at hjælpe de svage. Det gør det heller ikke for projektmagerne i systemet. Det handler om at sige de rette buzzwords og have de rette beføjelse og kontakter.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen tager faldet - men systemet kører videre.