Gå til hovedindhold

Tvivl om Trumps fremtid på facebook efter Thornings uklare udmelding

Thornings tilsyn laver pædagog-sandwich til Mark Zuckerberg

Et “uafhængigt” tilsyn med den tidligere danske statsminister Helle Thornings-Schmidt i spidsen har besluttet at facebook fortsat kan blokere Donald Trump.

Afgørelsen fra tilsynet har været ventet med stor spænding da sagen dels er af stor principiel betydning og dels i sig selv særdeles betydningsfuld.

Udelukkelsen af Trump blev sat i værk af facebook i forbindelse med Stormen på kongressen først på året.

Og det er også opslag fra Trump netop i forbindelse med Stormen på kongressen at tilsynet lægger vægt på i begrundelsen af sin opbakning til facebooks beslutning.

Tilsynet siger at Trumps opslag i alvorlig grad stred mod facebooks retningslinjer.

Desuden lægger tilsynet vægt på at Trumps aktivitet på facebook skabte en atmosfære som var befordrende for vold - eller som tilsynet selv formulerer det, Trumps aktivitet på facebook

created an environment where a serious risk of violence was possible.

Men Trump er ikke den eneste som tilsynet retter sin kritik imod.

Også kritik af facebook

Den grundlæggende opbakning til facebook balanceres nemlig fra tilsynets side af en kritik af facebooks beslutning om at gøre udelukkelsen af Trump tidsmæssigt ubegrænset.

På den baggrund beder tilsynet facebook om at tage beslutningen op til revision og enten sætte dato på ophævelse af suspenderingen af Trumps konto eller helt slette den.

Tilsynet giver facebook seks måneder til at få truffet den beslutning.

Det virker også til endelig at være gået op for tilsynet hvorfor Mark Zuckerberg egentligt oprettede det i sin tid:

In applying a vague, standardless penalty and then referring this case to the Board to resolve, Facebook seeks to avoid its responsibilities

Ja, det er jo derfor Zuckerberg har sat jer i verden.

Sender bolden tilbage

Tilsynet sender altså bolden tilbage til facebook. Omend facebook får temmelig lang tid til at forholde sig til situationen.

Det bliver spændende at se hvor lang tid tilsynet og facebook kan trække sagen ud på den måde ved at sende den frem og tilbage.

Helle Thorning-Schmidt, som er med-formand for tilsynet, afviser dog at det handler om at forskyde ansvaret for beslutningen omkring Donald Trumps deltagelse på facebook.

Jeg mener ikke bare at vi sender bolden tilbage

udtaler hun blandt andet i sagen.

På et punkt er Thorning-Schmidt dog ganske klar og skarp i sin reaktion.

Hun siger nemlig om facebook

De kan ikke bare opfinde nye, uskrevne regler når det passer dem. De skal have en gennemskuelig arbejdsgang for de her ting.

Det hedder sig at Thornings tilsyn er uafhængigt af facebook, men i sidste ende er det facebook som finansierer tilsynet.


Se detaljerne i afgøresen her fra facebooks såkaldt uafhængige tilsyn med Thorning i spidsen.

Se også: I dag afgør Thorning Trumps skæbne på facebook

Kom med

I mere end et årti har Lennart Kiil leveret sandhed, nuancering og perspektiv med præcision og lidenskab. Som chef og redaktør for Folkets Avis, Danmarks banebrydende borgerjournalistiske medie, har han ufortrødent gået oplysningens ærinde og trodset modstand og økonomiske vanskeligheder.

Invester i ærligt, indsigtsfuldt og originalt indhold, og stå bag en fritænker, der er kendt for kompromisløs research og frygtløs sandhedssøgning.

Bliv abonnent

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.