Gå til hovedindhold

Kære Huxi - hvis FOLKETS er et junkmedie så er Danmarks Radio det også

Af Lennart

Huxi Bach har ret i at det er godt at have en kritisk sans, men jeg synes han glemmer noget i den forbindelse.

Lad os starte med pointen om have den kritiske sans med sig. Det har Huxi jo helt ret i. Og det har jeg selv gjort opmærksom på her på Mediemøllen utallige gange. Jeg har endda skrevet at man også skal læse indholdet her på den platform, jeg selv har skabt, med kritiske øjne.

Problemet er bare lidt at Huxi Bach angriber de små, i stedet for at tage fat i de store. For hos de store, som når flere, er mediebias naturligvis et mere alvorligt problem.

Du kan på alle medier som har tusindvis af indlæg finde gode og dårlige eksempler. Det kan du her og det kan du på DR.dk

Pluralisme i mediebilledet er afgørende for at demokratiet kan fungere.

Først lige en disclaimer: Jeg afviste en henvendelse om at deltage i programmet som anmeldes herunder.

Jeg har set det afsnit af Ugen plus det løse med Huxi Bach hvor han gør grin med det alternative medier. Herunder nærværende medieplatform FOLKETS.

Jeg grinte og var godt underholdt undervejs. Især den såkaldte AUDIO-REKONSTRUKTION var sjov - måske fordi den var så helt utroligt plat at det gik over i det barokke. Den slags kan jeg meget godt lide.

Huxi Bach nævner også alternative medier på venstrefløjen. Men det underbygger faktisk bare min centrale pointe.

Men der er også en mere alvorlig side som jeg mener fortjener en mere seriøs behandling.

Det er enormt vigtigt at de store statsmedier - hovedsageligt Danmarks Radio - suppleres af frie medier. Og her taler jeg ikke om de etablerede dagblade som modtager hundredevis af millioner i tilskud fra staten årligt.

Det er vigtigt med mange medier med forskellige synspunkter som tager forskellige sager op og stiller forskellige spørgsmål så sager og udfordringer bliver belyst fra mange sider - og så mange sager bliver vendt i det hele taget. Så må læserne selv være med til at vurdere hvad som er væsentligt for dem.

For hvad sker der når en mediegigant som DR undergraver mindre mediers legitimitet og eksistensberettigelse ved over en kam at smide dem i skammekrogen med stemplet JUNKMEDIER i panden?

JUNKMEDIER - det er en definition som Huxi Bach overtager fr Politiken.

Putte de her medier i skraldespanden. Så behøver ingen længere at tage dem alvorligt. Men for mit eget vedkommende har jeg med FOLKETS sat fokus på mange sager og gravet ting frem som er passeret under radaren for de gamle medier som i øvrigt dagligt kommer forbi på besøg. Faktisk har jeg flere besøg fra DR end fra noget andet medie som jeg kan registrere besøg fra.

Anerkende at "alternative medier" tager væsentlige emner op, og også ofte stiller væsentlige spørgsmål til magthaverne.

Og her er problemet lidt ved en forsimplet og alt for bred kritik at den helt undergraver de nye mediers legitimitet.

Den her latterliggørelse over en bred kam af nye medier, altså de borgerlige af slagsen, er med til at skabe en kultur hvor myndigheder ikke føler de behøver at tage disse nye medier alvorligt. Og så udebliver svarene - også på de gode spørgsmål som de nye medier stiller.

Danmarks Radio, Huxi Bachs egen arbejdsplads, er heller ikke altid lige professionelle i deres journalistiske virke. For eksempel er deres kildevalg ofte lidt besynderligt og meget ensidigt.

Så sent som i går havde DR denne artikel:

Glædelig international dag, mand: 'Mændene skal inviteres ind i ligestillingskampen'

Problemet var bare at samtlige tre kilder var feminister. Eller som Tobias Petersen fra reelligestilling.dk udtrykker det på Facebook:

DR taler i anledning af den internationale mandedag med Anders Haahr, der er feminist, Mette Oxholm, der er feminist, og Rasmus Hald Møller, der er feminist. Det svarer i runde tal til at interviewe tre liberalister om arbejdernes vilkår 1. maj. Elendigt, simpelthen elendigt.

Her får Danmarks Radio ikke belyst sagen ordentligt fordi alle kilder kommer med samme tilgang og samme ideologi og verdensopfattelse. Så er det enormt vigtigt at der findes andre medier som har en anden tilgang og hører andre kilder.

Huxi Bachs ærinde med at undergrave de alternative medier er sådan set fint nok. Men hvis ikke denne tilgang balanceres anerkendelse af den demokratiske gevinst ved at have pluralisme og medier som stiller andre spørgsmål til magthaverne end DR, så kan det ende med at Danmarks mediebillede igen indskrænkes til de statsstøttede medier og det ville være et væsentligt tab.

Personer
Organisationer