Gå til hovedindhold

Kære medier: Stil spørgsmål om værnemidler

Af Lennart
Efter at Politiken stemplede mig som et junkmedie, kan jeg ikke længere selv få svar

Sundhedsstyrelsen i Danmark har fra starten stædigt fastholdt at ansigtsmasker ikke virker imod smittespredning af den virus som giver covid-19.

Denne påstand er både

  • i strid med den praktiske erfaring fra Asien
  • og i strid med en væsentlig del af den videnskabelige litteratur
  • og i strid med udmeldingen fra det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme
  • Og så strider den ganske enkelt imod almindelig sund fornuft og logik.

Og den strider ovenikøbet imod at Sundhedsstyrelsen selv anbefaler kirurgisk maske eller filtrerende ansigtsmaske til sundhedspersonale i forbindelse med smittefare.

Det er simpelthen så meget her som ikke hænger sammen.

Læg dertil at Danmarks Radio sammen med en overlæge hånede en familiefar som ville have sin familie til at beskytte sig med maske.

Kort sagt, myndighedernes tilgang til værnemidler er yderst besynderlig. For ikke at sige fuldstændig inkonsistent med data om covid-19.

Jeg forsøgte for mere end en måned siden at få svar på denne besynderlige og "dobbeltmoralske" tilgang til værnemidler fra Sundhedsstyrelsens side.

Vi lever i en velfærdsstat hvor det offentlige beslaglægger en større del af vores indkomst end i snart noget andet land i verden.

Hvorfor overvejes værnemidler til civilsamfund slet ikke som en del af beredskabet?

Er der omvendt sørget for værnemidler til politikere og embedsstand og militær, selvom disse ikke er sundhedspersonale?

Hvorfor fastholder Sundhedsstyrelsen dumstædigt at værnemidler som masker ikke mindsker smittespredningen når dette strider mod både data og sund fornuft?

I kan selv komme på flere kritiske spørgsmål.

Hvis Sundhedsstyrelsen ikke har sørget for at der er udstyr nok, så indrøm dog det og kom i gang med at producere noget. Så vi kan komme videre.

Jeg kan godt forstå at myndighederne ikke gider bruge tid på at svare sådan en som mig som har fået stemplet "junkmedie" af Politiken.

Men så må de andre medier da tage over.

Sandheden er ikke fjenden her. Og jo hurtigere man får alle muligheder på bordet, jo bedre vil man kunne planlægge på den mellemlange og lange bane.

Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.