Gå til hovedindhold

Bananrepublikken Danmarks Radio - læs om de mange skandaler i vores store DR-kavalkade her

Ingen vil tage ansvar for rodet i Danmarks Radio.

Uanset hvor mange skandaler mediemastodonten er involveret i kører den bare videre som var intet hændt.

For nylig ansatte DR en mangfoldighedskonsulent til over 2 mio. årligt. Det skabte en del røre fordi blandt andre Ekstra Bladet tog sagen op.

Men det er jo hverken første eller sidste gang det sker.

Læs for eksempel om dengang DR kort efter en opsang fra Rigsrevisionen om at holde igen med lønnen ansatte endnu en underdirektør til knap 2 mio.

Det var naturligvis en kvinde. Ligesom alle de andre direktører og konsulenter med millionlønninger i DR. Og ligesom den nyligt ansatte "mangfoldighedskonsulent".

Formanden for Danmarks Radios bestyrelse er en af de få mænd med magt i Danmarks Radio. Men han har ikke tænkt sig at gøre noget ved problemerne - han anerkender faktisk slet ikke rigtigt, at der er nogen.

Men der er masser af problemer i DR. Og ordet "problemer" er for mildt. Der er råddenskab og ulovligheder. Ting man forsøger at feje ind under gulvtæppet. Som når man forsøger at forhindre andre medier i at opnå aktindsigt i de mange mistænkelige aktiviteter.

Der er ingen tvivl om, at de skandaler som er kommet for dagens lys blot er toppen af isbjerget. Der er meget mere under overfladen. Og at DR selv er sidste instans og kan afvise aktindsigter er i sig selv en skandale og hører kun til i en bananrepublik.

Bananrepublikken Danmarks Radio, altså.

En bananrepublik er det også værdigt, når DR-ledelsen afsløres i gang på gang på gang at ansætte venner og bekendte i million-lønnede top-stillinger uden at følge loven og slå stillingerne op.

At DR opfatter sig som en selvstændig stat som ikke hører under de regler som gælder for os andre, viser DR også når kulturinstitutionen nægter at efterkomme de henstillinger som Rigsrevisionen igen og igen kommer med.

Dem blæser man simpelthen på fra DR's side.

Når man bruger millioner på en såkaldt etik-chef, skulle man ellers tro at det burde være muligt at gøre det lidt bedre på disse områder.

Danmarks Radio har efterhånden udviklet sig til en slags tag-selv-bord for den kreative klasses spydspidser, hvor man kan skalte og valte med licensmidler som det var meningen skulle gå til produktion af TV.

I stedet for licensbetalerne en endeløs række af genudsendelser og pjat-TV. Mens licensmidler i overflod bruges på lønninger som overstiger det som ses i staten Danmark omkring bananrepublikken Danmarks Radio.

At Danmarks Radio så ovenikøbet ikke leverer en bare nogenlunde neutral afdækning af begivenheder i udlandet og ej heller begivenheder i indlandet er blot salt i såret. Eller måske i virkeligheden den største skandale af dem alle.

Også på det politiske område er dækningen dybt skævvredet, men dette til trods tør ingen politikere tage et opgør med DR som er landets mægtigste kulturinstitution OG største medieplatform. Uden sammenligning.

Udover at være skæv og biased er Danmarks Radios fokus ensidigt og man vælger at fokusere alt for meget på nogle specifikke emner og nærmest fuldstændigt ignorere andre.

Når direktøren for foretagende på trods af alle skandalerne, de mange genudsendelser og det omfattende kammerateri så oven i købet får en lønforhøjelse på 300.000 - om året! - må man undre sig.

Når DR-ledelsen tager på "kursus" på et luksusslot i Frankrig til 40.000 kroner. Om dagen. Per person. Så må man undre sig. For det er da ikke gået bedre siden.

Hver gang finder DR på en ny undskyldning om at det nu handler om udfordringen med de nye digitale medier, eller med mangfoldigheden eller med noget helt trejde. Tale kan de for deres "sag" - og bruge andres penge på sig selv.

DR's opførsel og ageren er efterhånden fuldstændigt ude af takt med hvad danske borgere forventer af et medie som modtager så mange af deres penge.

Mange vil nok mene, at deres liv ville være bedre uden DR.

Hvad mener du om DR?

Kritik af medier og den medieskabte "virkelighed" og tendensen til at medier ukritisk hopper på en dagsorden
Lennart Kiil er stifter af FOLKETS og redaktør på Folkets Avis. Han mener godt man kan oplyse og underholde på samme tid.